Nightjet: tickets, prijzen en meer praktische informatie (2023)

De Nightjet is de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen. Op steeds meer trajecten rijden er Nightjet-slaaptreinen. Zo kun je vanaf 25 mei ook dagelijks met de nachttrein naar Wenen en Innsbruck. In dit artikel zetten we alle praktische informatie op een rij.

Treintickets zoeken

Inhoudsopgave artikel Nightjet

 1. Waar rijdt de Nightjet?
 2. Wat moet ik weten voordat ik een treinticket ga boeken?
  • Zitrijtuig
  • Ligrijtuig (couchettes)
  • Slaaprijtuig
 3. Wat kost een ticket voor de Nightjet-nachttrein?
  • SparNight-tarieven
  • Comfort-tarieven
  • Toeslagtarieven
  • Overzicht tarieven
  • Andere tarieven
  • Wanneer start de verkoop?
  • Waar kan ik een treinticket kopen?
 4. Wat is de dienstregeling van de Nightjet?
 5. Veel gestelde vragen over de Nightjet

Waar rijdt de Nightjet?

Vanuit Nederland kun je gebruik maken van de Nightjet Amsterdam – Wenen. Deze trein heeft ook een deel met rijtuigen naar Innsbruck. De trein start te Amsterdam Centraal en stopt onderweg in Nederland ook te Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Er zijn plannen om per 2022 ook een nachttrein Amsterdam – Zürich te introduceren. De bedoeling is om ook die trein onder de Nightjet-vlag te laten rijden.

Er zijn uiteraard ook tal van Nightjet-treinen die Nederland niet aan doen. Op onderstaande afbeelding zie je de huidige stand van het Nightjet-netwerk.

Wat moet ik weten voordat ik een treinticket ga boeken?

Bij de reguliere trein heb je in de regel keuze tussen de 1e en 2e klas. Bij de Nightjet zit dat anders. Er zijn zitrijtuigen, ligrijtuigen en slaaprijtuigen. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn, en welk comfort je kunt verwachten.

Zitrijtuig

Het zal geen verrassing zijn, de zitrijtuigen bieden het minste comfort. De rijtuigen bestaan uit coupés waarin zes personen kunnen zitten. Als je kiest voor het zitrijtuig, betaal je het minst. Er zijn dan al tickets verkrijgbaar vanaf € 29. Je krijgt geen ontbijt in de ochtend. Er zijn alleen 2e klas zitplaatsen in de trein. In de regel is er een stopcontact aanwezig om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.

Ligrijtuig (couchettes)

Wil je kunnen liggen, maar toch niet de hoofdprijs betalen? Dan zijn de couchettes in het ligrijtuig een goede keus. Er zijn normaal gesproken couchettes voor vier en voor zes personen (lig 4 en lig 6). Tijdens de covid-crisis wordt lig 6 in principe niet aangeboden. Als je kiest voor lig 4, slaap je met z’n tweeën boven elkaar. Bij lig 6 slaap je met drie mensen boven elkaar.

Je kunt kiezen voor een privé ligcoupé of een plek in een gedeelde couchette. In een privécoupe is er plek voor een tot drie volwassenen en maximaal vijf kinderen (tot en met 14 jaar). Als je kiest voor een gedeelde coupé: je kunt als vrouw kiezen kiezen om de cabine alleen te delen met andere vrouwen.

Er zijn dekens, lakens en kussens aanwezig bij elke ligplek. In je coupé heb je geen wasgelegenheid en geen wc maar die voorzieningen zijn wel in het rijtuig. Die deel je met de overige reizigers. De compartimenten zijn van binnen afsluitbaar. In de ochtend krijg je een klein ontbijt met koffie/thee, een broodje en boter en jam. Daarnaast is een flesje mineraalwater inbegrepen. De couchettes zijn erg compact, er is beperkt ruimte voor bagage. Die kun je kwijt onder de onderste banken. Ook boven het gangpad is er bagageruimte.

Slaaprijtuig

Het meeste comfort vind je in het slaaprijtuig. Er zijn slaapcabines met een, twee of drie bedden. Als er meerdere bedden zijn, zijn die boven elkaar. De bedden zijn minder hard dan in het slaaprijtuig en je kunt op meer service rekenen. Een deel van de coupés heeft een eigen wc en douche, deze worden aangeduid als ‘Deluxe’. De standaardcoupés hebben geen douche, maar wel een wasgelegenheid in de cabine.

Ook de coupés in het slaaprijtuig zijn compact en efficiënt ingericht. Uiteraard zijn er ook nu dekens, lakens en kussens aanwezig. Het ontbijt (à la carte) in het slaaprijtuig is uitgebreider dan in het ligrijtuig. Je warme drank (koffie/thee) mag je gratis bijvullen.

Eigenlijk kun je slapen in het slaaprijtuig zien als eerste klas slapen. Ook bij het slaaprijtuig kun je trouwens kiezen uit een gedeelde of een privé cabine. Een bed heeft het formaat van 190 x 75 cm. Op het moment dat je niet slaapt zijn de bedden om te bouwen tot stoelen.

Wat kost een ticket voor de Nightjet-nachttrein?

SparNight-tarieven

De goedkoopste tarieven zijn zogenoemde SparNight-tarieven. Bij deze tarieven is wijzigen of annuleren niet mogelijk. De voordeligste SparNight-tarieven zijn beperkt beschikbaar, en op sommige dagen helemaal niet. Als het goedkoopste SparNight tarief is uitverkocht, betaal je meer.

Comfort-tarieven

Wil je meer flexibiliteit? Of zijn er geen SparNight-tarieven? Dan kom je uit op de Comfort-tarieven. Dan kun je tot vijftien dagen voor vertrek kosteloos wijzigen en annuleren. Daarna is annuleren / wijzigen mogelijk tegen 50% van de ticketprijs (met een minimum van € 15). Dat kan tot en met een dag voor vertrek. Op de dag van vertrek is wijzigen of annuleren niet meer mogelijk.

Toeslagtarieven

Heb je al een ticket, bijvoorbeeld een Interrail pas? Dan hoef je alleen de toeslag (aufpreis) te betalen voor de gewenste accommodatie. Ook kinderen t/m veertien jaar betalen een vergelijkbaar tarief als de aufprijs. Tenzij je voor een privécoupé kiest. Als je kiest voor een privécoupe betreft het een vaste prijs en hoef je niet voor de kinderen bij te betalen.

Overzicht tarieven

Prijzen per persoon / bed. Geldig voor Amsterdam – Wenen en Amsterdam – München – Innsbrück. Voor andere Nightjet-verbindingen gelden vergelijkbare of goedkopere tarieven.

SparNight v.a.ComfortAufpreis
Zitplaats€ 29,90€ 109€ 14
Lig 6€ 49,90€ 129€ 34
Lig 4€ 59,90€ 139€ 44
Slaap 3 (T3)€ 89,90€ 169€ 74
Double€ 109,90€ 189€ 94
Single€ 159,90€ 239€ 144
Slaap 3 Deluxe€ 109,90€ 189€ 94
Double Deluxe€ 129,90€ 209€ 114
Single Deluxe€ 179,90€ 259€ 164

Andere tarieven

 • Wil je een privé ligcoupé? Dan betaal je € 239. Die prijs is geldig voor maximaal drie volwassenen en tot vijf kinderen.
 • Wil je een eigen coupé in het zitrijtuig? Dan betaal je € 119. Die is geldig voor maximaal drie reizigers.
 • Als je een eigen coupé in het slaaprijtuig wilt, zijn er geen speciale tarieven. Kies een compartiment met het aantal bedden dat je nodig hebt. Reis je samen, dan betaal je bijvoorbeeld € 378 voor een eigen tweepersoonscabine op basis van het comfort-tarief.
 • Wil je per binnenlandse trein naar Amsterdam, Utrecht of Arnhem reizen? Dat kan tegen een toeslag van € 9 per persoon, vanaf elk station in Nederland.

Wanneer start de verkoop?

Nightjet-tickets zijn vanaf 180 dagen voor vertrek verkrijgbaar. Bij reisdata die na de jaarlijkse wissel van de dienstregeling liggen (half december), kunnen kortere boekingsperiodes van toepassing zijn. Ook bij werkzaamheden kan het voorkomen dat de verkoop later van start gaat.

Waar kan ik een treinticket kopen?

 • Online bij NS International en oebb.at.
 • Het transfertarief van € 9 van Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar elk station in Nederland is niet online boekbaar. Dit is wel te boeken via [emailprotected] Er wordt dan wel € 15 boekingskosten in rekening gebracht.

Wat is de dienstregeling van de Nightjet?

 • Hier kun je de dienstregeling van de Nightjet Amsterdam – Wenen raadplegen
 • Hier kun je de dienstregeling van de Nightjet Amsterdam – Innsbruck raadplegen.

Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de ÖBB, gemaakt door Harald Eisenberger.

Veel gestelde vragen over de Nightjet

Hoe duur is een treinkaartje voor de Nightjet naar Wenen?

Een kaartje in het zitrijtuig kun je kopen vanaf € 29,90, in het ligrijtuig vanaf € 49,90, in het slaaprijtuig vanaf € 89,90. Deze tarieven zijn inclusief reservering en per enkele reis.

Hoe laat vertrekt de Nightjet naar Wenen?

Deze vertrekt dagelijks om 19:30 uur uit Amsterdam Centraal, een half uurtje later bereikt de trein Utrecht Centraal. In Arnhem vertrekt de nachttrein naar Wenen om 20:37 uur. Om 9:19 uur komt de trein aan te Wenen Hbf.

Wat is het verschil tussen het ligrijtuig en het slaaprijtuig?

Het slaaprijtuig biedt meer comfort, hier slaap je met maximaal drie mensen in een cabine, terwijl er in het ligrijtuig vier tot zes bedden zijn in een coupé. In het slaaprijtuig heb je een eigen wasgelegenheid en is een uitgebreider ontbijt inbegrepen.

Wat is de toeslag voor de Nightjet met Interrail?

In het zitrijtuig bedraagt de toeslag € 16, in het ligrijtuig € 34 (lig 6) tot € 44. In het slaaprijtuig kan de toeslag oplopen tot € 164 bij Single Deluxe.

Welke bestemmingen zijn met de Nightjet bereikbaar vanuit Nederland?

Wenen, Innsbruck en München zijn de belangrijkste bestemmingen die rechtstreeks met de Nightjet bereikbaar zijn. Maar ook bestemmingen als Wels en Linz worden aangedaan door de Nightjet.

Waar stopt de Nightjet in Nederland?

In Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal.

Wanneer kan ik een treinkaartje kopen voor de Nightjet?

Nightjet-tickets zijn vanaf 180 dagen voor vertrek verkrijgbaar. Bij reisdata die na de jaarlijkse wissel van de dienstregeling liggen (half december), kunnen kortere boekingsperiodes van toepassing zijn.

Is er wifi in de Nightjet?

Nee, de treinen hebben anno 2021 nog geen wifi.

Kun je goed slapen in de nachttrein?

De meeste mensen kunnen in het lig- en slaaprijtuig van de Nightjet redelijk slapen. Je slaapt doorgaans wel minder diep dan normaal en kunt bijvoorbeeld wakker worden als de trein lang stil staat. Sommige mensen kunnen slecht slapen in de nachttrein.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 01/12/2023

Views: 5637

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.